Perfekt hy: Att välja och använda primer

Alla kvinnor drömmer om vacker hy. Tyvärr föds inte alla med den förmågan. Ett fåtal kvinnor har en frisk och vacker look redan från början, men de allra flesta behöver använda primer för att dölja sina skönhetsfel. Till och med berömda modeller och skådespelare inleder sin sminkrutin med den här produkten, eftersom det är hemligheten till perfekt hy. Om du vill sminka dig lika snyggt som kändisar behöver du alltså börja med en primer.

Vad är primer?

En primer är kosmetika med en särskild uppgift: att appliceras innan foundation och puder. På så sätt får huden en hälsosam nyans, blir len och enhetlig, och blir mattare eller ljusare (beroende på vad just du behöver). Med en primer kan du också dölja skönhetsfel och framhäva dina bästa tillgångar.

Hur fungerar primer?

En primer ska förlänga all övrig kosmetikas varaktighet och se till att sminket är i perfekt skick. Beroende på din huds egenskaper kan en primer också återfukta, ge lyster, fixa en finare färg, agera mattgörande, eller agera föryngrande (primers för mogen hud kan till exempel kamouflera rynkor).

En primer har också vårdande egenskaper. Den skyddar till exempel mot vind, sol och frost, förhindrar uttorkning, minskar förstorade porer, och skyddar blodkärlen (om du besväras av blodkärlen). De bästa sorters primers innehåller vårdande ingredienser av hög kvalitet: peptider, kollagen, vitaminer (A, C och E), samt flera extrakt från växter och mineraler.

Olika sorters primers

  • Silikonbaserade primers är perfekta för mogen hy. De kamouflerar rynkor, jämnar ut huden, absorberas enkelt, och lämnar inget oljigt lager. Primern blandas lätt med vattenbaserad foundation. Den här sorten passar perfekt för oljig hy och kombinationshy.
  • Oljebaserade primers liknar de silikonbaserade på så sätt att de skapar ett skyddande lager mot externa faktorer. Huvudingredienserna är naturliga oljor, vilket gör att dessa primers passar torr och känslig hy. Även personer med normalhy kan använda den här sortens primers. Jojobaolja och kokosolja passar den med oljig hy, akne, eller kombinationshy. Oljebaserade primers passar utmärkt ihop med lätt foundation (inklusive mineralbaserad foundation).
  • Glycerinbaserade primers passar alla hudtyper och ska användas tillsammans med vattenbaserad, lätt foundation. Den lämnar inget oljigt lager på huden, minkar porernas synlighet, jämnar ut huden, samt skyddar mot torrhet och irritation. Den här sortens primers passar ihop med nästan alla sorters foundation, oavsett konsistens och syfte.
  • Fastgörande primer passar enbart oljig hy, eftersom den innehåller aluminium, talk och kiseldioxid. Primern gör huden mattare, minskar porernas synlighet, och håller sminket på plats under längre tid än vanligt.
  • Krämig primer används oftast av personer med torr eller trött hy. Den krämiga primern är ofta vit och flytande, och innehåller ibland pärlemoextrakt. Den döljer missfärgningar och ger hyn ny lyster, vilket gör att ansiktet ser piggare och fräschare ut. Dessutom döljs torra fläckar i ansiktet.

Färgade primers

Färgade primers är ett helt annat ”kapitel” när vi pratar om smink. De är särskilt framtagna produkter vars syfte är att lösa specifika hudproblem. I många fall kombinerar de egenskaperna hos primers med de hos kamouflerande concealers. Uppgifterna är alltså att dölja skönhetsfel, missfärgningar, blåmärken, gulnad hy och ojämnheter. De olika produkterna har olika färger beroende på syftet.

  • Gula primers döljer blå toner i huden, till exempel mörka ringar under ögonen, blåmärken och vener. Den ger dessutom kall hy extra fin lyster.
  • Rosa primers ljusar upp, ger hyn en hälsosam nyans, jämnar ut, och ger dig en pigg och vaken look. Rosa primers återfuktar också huden, vilket gör att de passar perfekt för trött, livlös hy med grå toner.
  • Lila primers passar den som behöver fräscha upp sig efter en sömnlös natt, inför ett viktigt event, eller under en riktigt stressig dag. Lila primers neutraliserar hudens gulnade toner och döljer missfärgningar som orsakats av ojämna pigment.

Att välja primer

När du väljer primer behöver du fundera på vilken sorts hy du har, och vad du vill dölja eller framhäva. Behöver du en mattgörande effekt, eller jämna ut huden för att rynkorna inte ska synas? Har du trött hy som saknar lyster? Många kvinnor väljer primers i flera nyanser (t.ex. gult för huden under ögonen, grönt på irriterade och röda kinder, mattgörande i ansiktets mitt). Det viktigaste är att hitta en primer som uppfyller sin uppgift och innehåller vårdande ingredienser.

Att applicera primer

Applicera primern på samma sätt som du gör med en ansiktskräm. Kom ihåg att en liten klick räcker för att täcka hela ansiktet. Börja i mitten av ansiktet och rör dig utåt mot sidorna: öronen, käken och pannan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *