Hur tar man hand om borstar?

Det är mycket viktigt att ta hand om dina sminkaccessoarer. Vi sminkar oss ofta, med olika kosmetiska produkter vid olika tidpunkter, och i olika skick. Borstar och applikatorer till blöt och torr kosmetika är den perfekta grogrunden för bakterier, som senare förs över till huden. Då är det bara en tidsfråga när allergier och inflammationer ska uppstå. Hur kan vi ta hand om våra borstar?

1. Tvätta borstarna så ofta som möjligt

Det rekommenderas starkt att applikatorer tvättas efter varje användning för att förhindra att bakterier utvecklas. Dermatologer menar att tvätt efter varje användning är det enda sättet vi kan vara säkra på att bakterier inte utvecklas. Det bästa är dock om vi kan tvätta borstarna för flytande produkter varannan dag, och borstarna till lös kosmetika mindre ofta (var fjärde till femte dag). Du bör nog inte använda borstar som inte tvättats på över en vecka. Nu pratar vi förstås om daglig sminkning.

2. Använd rätt tvätteknik

Var försiktig när du tvättar borstarna, för även produkter av bästa kvalitet kan förstöras om du inte behandlar dem med respekt. Skrubba aldrig borstar mot skaftet. Blöt borsten under lite varmt vatten, från basen och neråt. Ta lite rengöringsmedel i handflatan eller på en särskild silikonsvamp (antibakteriell tvål eller schampo är bäst). Gnid in produkten med cirkulära rörelser i borstens hår, och skölj den sedan. Upprepa detta ändra tills vattnet är rent.

3. Torka borstarna på rätt sätt

Det är inte bara viktigt att tvätta borstarna, utan också att torka dem på rätt sätt. Om de torkas ordentligt behåller de sin form och precision. Det är viktigt att låta borstarna torka av sig själva, och inte försöka påskynda processen med en hårborste. Det bästa är om du kan lägga borstarna på en pappershandduk. Du kan även köpa en nätpåse till borstarna som hjälper till att torka dem, men detta är egentligen inte nödvändigt. Undvik att torka borstarna på element och andra Varma platser, men försök att inte lämna dem i badrummet då fuktigheten ökar. Borstarna kan då falla sönder och ha svårare att torka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *