3 anledningar att inte tvätta ansiktet i duschen

Duschen är en utmärkt möjlighet att fräscha upp ansiktet efter en lång, uttröttande natt (eller dag). Det varma vattnet är en skön stund för avslappning – det är skönt, bekvämt och billigt! Är det något fel med det?

Om du tvättar ansiktet i duschen bör du sluta genast!

Du sätter på vattnet, justerar temperaturen och trycket, ställer dig under strålen, och det första som riktas mot vattnet är ditt ansikte. Det här är en morgon- eller kvällsrutin för nästan alla personer, men det handlar om mer än så. Det varma vattnet ger ansiktet en skön massage. Tyvärr är fördelarna inte lika stora som njutningen. Att tvätta ansiktet i duschen skadar vår hud. Varför?

#1 VARMT VATTEN IRRITERAR HUDEN

Ingen ber dig duscha i kallt vatten, men kom ihåg att varmt vatten kan irritera huden i ansiktet. Huden i ansiktet är mycket känsligare än resten av kroppen, så en stark och varm vattenstråle kan leda till brännskador i ansiktet även om resten av kroppen är okej. Varmt vatten kan även leda till rodnader eftersom den höga temperaturen får blodkärlen att vidgas.

#2 VATTENSTRÅLEN SKRUBBAR HUDEN

Att tvätta ansiktet i duschen är så skönt att vi oftast låter vattnet flöda över ansiktet längre än nödvändigt. När vi tvättar ansiktet som vanligt tar det kortare tid. Ju längre vattnet får rinna längs ansiktet, desto fler naturliga skyddsämnen (naturlig pH) skrubbas av huden. Ansiktet blir torrt, och risken för att yttre faktorer ska skada huden ökar drastiskt.

#3 SCHAMPO KAN SKADA HUDEN

I duschen tvättar vi ofta håret, så ett flertal kosmetiska produkter appliceras ovanför ansiktet, till exempel schampo, balsam och andra hårprodukter. Under vattenstrålarna exponeras ansiktet ofrivilligt för kosmetika som rinner ner i ansiktet. När denna kosmetika kommer i kontakt med huden kan det leda till irritation i ansiktet.

Hur vårdar man ansiktet i duschen?

Det är omöjligt att skydda ansiktet helt och hållet i duschen, för ingen vill duscha med en ansiktsmask. Det du kan göra är att begränsa kontakten med vattenstrålen (det viktigaste är att inte rikta den direkt mot ansiktet) och annan kosmetika som används i duschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *